Wie regelmatig naar TechSnacks luistert, weet dat er nogal eens wat discussie over het ideale iPhone-formaat is. Raymon zweerde bij 4-inch en Maarten is al lang gewend aan het 4,7-inch formaat. Keert na een half jaar met iPhone 6s de 4-inch liefde weer terug? Tijd voor een review van de iPhone SE!

Transcript en aanvullend materiaal. Door Raymon:

Twijfel

Mijn twijfel komt door de hardware. De iPhone SE heeft namelijk bijna al het goede van de 6s in een 4-inch behuizing, maar niet alles. De A9-chip, 2GB RAM en camera zijn even goed, maar 3D Touch ontbreekt en de vingerafdrukscanner (Touch ID) is nog van de oude generatie. Op 4G+ LTE haal je de helft van de snelheid van een iPhone 6s, namelijk 150mbps ipv 300mbps.

Ontwerp

En ook aan de buitenkant is het niet zo bijzonder. De iPhone SE lijkt erg op iPhone 5, een ontwerp uit 2012. De randjes zijn niet meer glimmend, maar verder is het ontwerp identiek aan dat de van iPhone 5 of 5s.

En toch is dat ontwerp geweldig. Smaak is persoonlijk maar ik vind de iPhone SE een stuk mooier dan de iPhone 6 of 6s. De eerste keer dat ik de iPhone SE vasthield, viel me ook direct op dat 4-inch een super fijn formaat is. Ik was het bijna vergeten. Met de iPhone 6s had ik nogal wat struggles. Ik kreeg m’n hand nooit helemaal rond de telefoon en was bang dat ik ‘m liet vallen. Het is namelijk een bijzonder gladde telefoon en de ronde randjes zorgen niet voor bijzonder veel grip.

Bij de SE is het allemaal goed. Hij past perfect in één hand, ik kan met mijn duim kan bij alle hoeken van het scherm -dus ook bij de shift-knop die ik op de 6s zó vaak mistikte- en de rechte randen zorgen voor lekker veel grip. Ik loop nogal vaak met een tas in m’n ene en iPhone in de andere hand en dan is de SE een verademing.

iphone-se-6s-16x9

iPhone SE en iPhone 6s.

Scherm

Het formaat is een verandering, maar is het scherm dat ook? Ja en nee. Met het 4-inch formaat heb ik bijna geen problemen ondervonden. Video’s kijken en artikelen lezen gaat nog steeds prima. Het enige moment dat het me tegenstond was toen ik een artikel moest verbeteren en via de browser op WordPress in moest loggen. De interface en het toetsenbord namen zoveel ruimte in, dat er nog 3 regels voor het tekstvak overbleven. Het was te doen, maar niet ideaal. Op dat ene geval na, geen problemen. Als ik de SE naast de iPhone 6s hou, zie je wel dat de kleuren wat fletser zijn en niet zo knallen. Het scherm is duidelijk van een andere generatie en heeft geen 3D Touch. Maar dat laatste heb ik eigenlijk niet gemist.

Hardware

Op de wat fletse kleuren van het scherm na is de hardware verder geweldig. De A9-chip zorgt ervoor dat je net zo snel werkt als de 6s en iOS is zichtbaar sneller dan op de iPhone 5s. Games gaan vloeiend, geen lag binnen iOS zelf en door de 2GB RAM kunnen lekker veel tabbladen open blijven staan tijdens het surfen.

De camera aan de achterkant is gelijk aan die van de iPhone 6s, dus 12 megapixels met live photo’s. Selfies dan, ik ben niet zo’n selfie-maker dus of een selfie nu 1 of 5 megapixel is mij zal het een worst wezen. Misschien is dat ook wel een voordeel, want wie wil er nu dat ieder rimpeltje of ongelijkheid in zijn gezicht op 5 megapixels zichtbaar is.

Wil je zien wat voor foto’s de camera maakt? Dit zijn enkele kiekjes van een citrytrip naar Brugge die ik met de iPhone SE vastgelegd heb.

Accu

Het grootste pluspunt aan de hardware is de accuduur. Dit is de iPhone met de beste accu ooit gemaakt. Met mijn 6s haalde ik vaak net het eind van de dag niet, de SE gaat een dag mee. Ik heb geen benchmark gedaan, maar het is echt een verbetering. De accu heeft iets meer capaciteit dan die van de 5s en de nieuwe A9-chip is zuiniger. Dat zorgt voor een erg goede accuduur.

  • iPhone 5 (2012): 1440 mAh
  • iPhone 5s (2013): 1560 mAh
  • iPhone 6 (2014): 1810mAh
  • iPhone 6s (2015): 1715mAh
  • iPhone SE (2016): 1624 mAh

Dus…

Moet je ‘m nou kopen? Als je momenteel een iPhone 5s hebt die je goed bevalt, maar je toch iets nieuwers wil, dan is de SE perfect. Koop ‘m NU want Apple gaat de iPhone SE waarschijnlijk niet ieder jaar updaten. Je hebt er nu het meest aan.

Als je nu een iPhone 6s hebt en die eigenlijk te groot vindt, ga je je met de iPhone SE meteen weer thuisvoelen. Of het financieel kan is natuurlijk afhankelijk van je abonnement of hoeveel je nog voor een gebruikte iPhone 6s krijgen.

Dan is er nog een derde groep mensen waar ik mezelf onder reken. Dat zijn de mensen die altijd de nieuwste technologie in handen willen hebben. Dan wordt de SE een twijfelgeval, want het is NU de meest up2date telefoon, maar de iPhone 7 komt er in september aan. Dat is ook meteen mijn excuus om de SE te houden, voorlopig ben ik blij met het handzame formaat, de laatste technologie en de prima accuduur. Als de iPhone 7 uitkomt zie ik weer wel verder.

Reageer op deze uitzending via het reactieformulier.
TechSnacks Podcast © 2014-2018